Quantcast
Channel: IT4Fans - te ajută să te miști în IT! » chrome os
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Microsoft despre vulnerabilitățile lui Windows pretinse de Google: „există o ironie aici”

$
0
0

windows security center logoMicrosoft a fost vizibil iritată despre faptul că un angajat Google a spus lumii întregi că marele G înlocuiește calculatoarele propriilor angajați (care rulau Windows) cu sisteme care folosesc OS X, Chrome OS și Linux din motive de securitate. Managerul de comunicații al Departamentului Windows, Brandon LeBlanc a răspuns astfel într-un mod sarcstic acestei știri printr-o postare pe blogul companiei, catalogând motivele de securitate invocate de Google ca fiind „ironice”.

“Ar fi vreo diferență dacă victimele vreunui atac cibernetic sofisticat ar folosi Linux sau alt sistem de operare? Nici pe departe. Linux, Windows, Mac – oricare dintre acestea are propriile vulnerabilități. Mai ales utilizatorii acestor sisteme.”

LeBlanc pretinde că și hackerii sunt de părere că Microsoft face eforturi mai mari pentru a asigura securitatea lui Windows comparativ cu sistemele de operare rivale, citându-l pe Marc Maiffret care afirma că „Microsoft este modelul pozitiv în materie de abordare a securității”. Bănuiesc că aici este vorba despre interviul acordat de către căștigătorul concursului de hacking Pwn2Own ediția 2010, Charlie Miller, care spunea că Windows este un sistem de operare mai sigur decât Mac, dar calculatoarele Apple sunt mai sigure de utilizat în prezent deoarece au o prezență prea mică pe piață pentru a atrage atenția hackerilor (vezi referințe în engleză despre acest interviu pe news.cnet.com, zdnet.com, tomshardware.com sau pe arstechnica.com). Deci, politica securității prin obscuritate, celebra „security through obscurity” despre ca s-a mai vorbit aici.

De asemenea mai sunt invocate noile speculații conform cărora sistemele Mac au început să devină ținte pentru malware și amintește de procedurile inițiate de Microsoft pentru a întări securitatea propriului sistem de operare – Windows Update, Firewall și IE8, precum și faptul că Universitatea Yale a amânat trecerea completă la Google Apps (o suită de aplicații web bazate pe cloud computing oferită de către Google contra cost pentru mediul de afaceri și gratuit pentru unitățile de învățământ) fiind invocate motive de securitate.

Mi-a atras atenția următoarea formulare: „Mai ales utilizatorii acestor sisteme de operare”. Similar cu adevărul exprimat prin aceste cuvinte: „un lanț este atât de puternic cât îi permite cea mai slabă verigă”, LeBlanc ne amintește că, de regulă, cea mai slabă verigă din lanțul securității IT este însuși utilizatorul, afirmație cu care sunt de acord.

Secțiunea de comentarii a respective postări de pe blogul oficial Windows a fost inundată de argumente care sprijineau ideea că Windows este aceeași barcă găurită care era și acum 10 ani în urmă. Decizia lui Google de a renunța la Windows poate fi interpretată mai degrabă ca o pregătire a scenei pentru adoptarea internă pe scară largă a lui Chrome OS decât indicarea paiului din ochii sistemelor de operare rivale.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Latest Images